Varför träna löpteknik?


Löpning går ut på att förflytta sin kropp. Det har stor betydelse hur du springer, dvs hur du förflyttar kroppen.

Med en bra löpteknik drar du nytta av kroppens vikt i stället för att släpa runt på den.

Alla vet att det går lätt att springa nedför en backe. Tack vare gravitationen kommer du framåt, dvs nedför backen, utan att ta i.

När du lärt dig springa med kroppen i rätt position gör den gravitationens jobb –  kroppen trycker dig framåt på varje steg i stället för att du släpar på den. Löpningen blir så lätt att det är som att springa i nedförsbacke även när det går uppför och i plan terräng hela tiden. Vi kallar det Freefall Running®. 

Det är den mest naturliga löpstilen (Born to run) som tyvärr förlorats i takt med att vi sitter för mycket och tvingar in fötterna i skor som omöjliggör ett naturligt steg.

Forskning visar att en bättre teknik sänker löptiden med minst 10 procent beroende på tekniken i utgångsläget. En sänkning med 10 procent betyder fem minuters förbättring för den som springer milen på 50 minuter.

När du använder kroppen riktigt minskar även belastningen på muskler och leder. Därför är en bättre löpteknik också det bästa sättet att förebygga och läka skador.

Freefall Running® introducerades med boken Det perfekta löpsteget (Bonniers/Fitnessförlaget 2013). Sedan dess erbjuder vi kurser/PT i löpteknik och har hjälpt tusentals löpare i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö.