Veckans forskningsrapport – barfotalöpning

25 mar Veckans forskningsrapport – barfotalöpning

barfotaFlera studier visar att barfotalöpning kostar mindre energi än när vi springer med skor på fötterna. Utan skor blir löpningen mer naturlig eftersom du spontant landar på främre delen av foten när det inte finns någon dämpning under hälen. I stället får du förlita dig till fotens inbyggda styrka i de båda fotvalven. Där finns en sviktfunktion som hällöpare helt går miste om och om du fullt ut drar nytta av svikten sparar du nästan en 1/5-del av energin som går åt vid löpning.

Klicka på översta länken till höger för att ta del av en studie från 2011 som jämfört energiåtgången med och utan skor. Vid löpning i terräng ökade energiförbrukningen 5,7 procent med skor och mycket talar för att skillnaden är lika stor om man jämför löpning med kraftigt dämpade skor med löpning i flexibla skor som efterliknar barfotakänslan. Den skillnaden torde sedan bli ännu större när löpare med hjälp av mjukare skor lärt sig att dra nytta av fotens inbyggda svikt.

No Comments

Post A Comment