Veckans forskningsrapport – större skaderisk för hällöpare

04 apr Veckans forskningsrapport – större skaderisk för hällöpare

Forskning 2

Långsammare löpning är inte enda nackdelen med att landa på hälen. Dessutom ökar skaderisken: i landningsögonblicket är kraften mot marken ungefär tre gånger kroppsvikten och om du landar på hälen fortplantas stötkraften vidare till knän, höfter och rygg, vilket är den vanligaste orsaken till löparskador i de delarna av kroppen.

Löpare som i stället möter marken längre fram på foten tar hjälp av  sviktfunktionen i fotvalv och hälsenor vilket gör att fotleden ensam klarar av att möta marken utan att “ta hjälp” av andra leder. Om du är hällöpare som vill skola om dig är det viktigt att tänka på att det krävs viss tillvänjning innan fotleden blivit tillräckligt stark för att springa t ex en halvmaraton.

Klicka på länken “Dubbelt så hög skaderisk…” till höger om du vill ta del av en studie från 2012 som visar att den totala skaderisken är dubbelt så stor för löpare som landar på hälen.

No Comments

Post A Comment