Forskningsrapport: sanningen bakom det kenyanska löparundret

05 maj Forskningsrapport: sanningen bakom det kenyanska löparundret

kenyalöp

Varför har löpare från Kenya dominerat långdistanslöpningen ända sedan 1980-talet?

Svaret är intressant eftersom det berättar väldigt mycket om vad löpning går ut på: ett stort antal vetenskapliga studier visar att löpare med afrikanskt ursprung inte har högre maximal syreupptagning än löpare som härstammar från Europa. Skillnaden ligger i stället i att löpare från länder som Kenya och Etiopien klarar av att springa mycket närmare sitt syremax utan att få mjölksyra. Detta beror på att de har en effektivare löpteknik – ett löpsteg som inte förbrukar lika mycket syre.

Klicka på länken till höger “Sanningen bakom det kenyanska löpundret” om du vill läsa mer.

 

 

 

No Comments

Post A Comment