Tips inför Göteborgsvarvet 4: backen gör löpningen mer effektiv

10 apr Tips inför Göteborgsvarvet 4: backen gör löpningen mer effektiv

Att backträning ger kondition och styrka är ingen nyhet. Men löpning i uppförsbacke är också utmärkt för att lära sig springa mer effektivt. När det lutar uppför måste du ligga på mer i löpningen så att du landar med foten under kroppen och trycker dig framåt. Eftersom det – att dra nytta av gravitationskraften – också är nyckeln till en bra löpteknik, så är backträning ett bra sätt att träna helheten, dvs kondis och teknik på samma gång.

Men du måste landa under kroppen, annars blir varje markkontakt en inbromsning och då får du inte ut lika mycket av träningen. Minns att skidåkaren Marcus Hellner i en intervju inför OS berättade om sin intervallträning: han fokuserade hela tiden på tekniken, oavsett hur jobbigt det är måste han röra sig effektivt, annars blir det inte alls samma träningseffekt.

Här kan du se två övningar för att hitta rätta känslan: börja med att springa lätt utan något knälyft och känn hur du nästan utan ansträngning tar dig uppför backen med hjälp av att luta fram höften, gå sedan över i lätta hopp där du fokuserar på att landa under kroppen.

No Comments

Post A Comment