Tips 10 Göteborgsvarvet: Så länge du behåller flytet går det snabbt

15 maj Tips 10 Göteborgsvarvet: Så länge du behåller flytet går det snabbt

Äntligen dags!

För att få en så bra tid som möjligt på lördag gäller det att behålla flytet i löpningen så länge du kan. Då behåller du även drivet i löpsteget, slipper få onödig mjölksyra och får ut så mycket så mycket som möjligt av din kondis.

De största hindren för ett lätt och snabbt Göteborgsvarv är:

1 att du går ut i för högt tempo

2 att du slösar onödig energi i uppförsbackarna

När tusentals löpare startar samtidigt är det lätt att lockas med i ett högre tempo än du egentligen klarar av. Även om det känns ok i ett par kilometer kommer ett för högt tempo ge en syreskuld som du sedan bär med dig resten av loppet. Kroppen blir stel, du förbrukar onödigt mycket energi och får inte ut så mycket av din kondis som du är tränad för.

Det här undviker du genom att springa med klocka. Kolla av redan vid första kilometermarkeringen att du håller en fart ungefär enligt planen.

Se även upp för de tre långa backarna (Säldammsbacken och de båda broarna). Att ta i för mycket och springa uppför en lång backe med felaktig teknik är ungefär som att springa ett intervallopp på några hundra meter. De sekunder du tjänar uppför backen är inget värda när du sedan förlorar flera minuter för att ruschen uppför kostat så mycket syre att du inte klarar av att hålla tempot du hade före backen.

Ni som tränat Freefall Running vet hur man springer snabbt i backe utan att det kostar extra energi: använd kroppstyngden för att få fart framåt på varje steg och landa under kroppen. Det är också grunden till naturlig och effektiv löpning.

Lycka till! LInneabacke

No Comments

Post A Comment