Hoppträning för löpare

10 aug Hoppträning för löpare

Hopp är idealisk styrke- och teknikträning för löpare. Tack vare att du använder samma muskler som när du springer har hoppträning en bättre effekt på muskler i fötter, ben och på bålen än exempelvis styrketräning med skivstänger och maskiner.

Allra bäst är de hoppövningar som liknar löpsteget eftersom de, korrekt utförda, även förbättrar din löpteknik. Om du hoppar t ex mångsteg (se klippet nedan från grundkurs i juni) med höften i en framskjuten position och landar under kroppen får du lättare att springa lika effektivt, samtidigt som du optimerar styrkeeffekten.

Att hoppa tekniskt riktigt är inte bara viktigt för att få ut så mycket som möjligt av hoppträningen. Felaktigt utförda hopp riskerar dessutom att skada dig och försämra tekniken, om du till exempel landar för långt fram eller på hälen och framför kroppen.

För att klara av att hoppa med kroppen i rätt position och landa under kroppen tränar vi på grundkursen förberedande isättnings- och hållningsövningar innan vi börjar hoppa. På fortsättningskursen går vi sedan över till hoppövningar som är mer krävande, fysiskt och tekniskt, men hela tiden med fokus på att göra rätt.

 

No Comments

Post A Comment