Löptekniken viktig för Charlotta Fougberg

04 Dec Löptekniken viktig för Charlotta Fougberg

Häromveckan fick Det perfekta löpsteget en exklusiv intervju med Charlotta Fougberg. Charlotta är en av de hetaste svenska löparna just nu, snabbast i hela Europa på favoritdistansen 3000 meter hinder.

På internationell toppnivå är skillnaden i syreupptagning mellan olika löpare väldigt liten. Skillnaden i löpekonomi är betydligt större och därför är löptekniken nästan helt avgörande för placeringarna.

I Charlottas träning finns löptekniken alltid med.

– Normalt tränar jag löpteknik två gånger varje vecka. Men inte bara som löpskolning. Mitt i konditionspassen kan min tränare Johan (Wettergren) säga till mig olika saker för att skärpa tekniken, som att spänna bålen för att inte svanka för mycket och att pendla med armarna längs med kroppen och inte framför den.Charlotta F 3

Under de rena teknikpassen leds träningen av förre elitlöparen Richard Mattsson. Till stor del handlar det om klassiska drillövningar som vristlöpning, knälyftslöpning etc. Charlotta utför dem ovanligt bra för att vara långdistanslöpare, hon påminner snarare om en sprinter i hållningen och i timingen av rörelserna.

– Det är viktigt att springa tekniskt riktigt även när jag är riktigt trött, då sitter steget där även i tävlingssituationen

Hela intervjun publiceras i Runner´s World i början av 2015

 

No Comments

Post A Comment