Kondis + löpteknik = Helhetslöpning

26 mar Kondis + löpteknik = Helhetslöpning

Hundratusentals löpare över hela landet har påbörjat träningen inför årets motionslopp. Men vad är det som avgör löputhålligheten, dvs prestationsförmågan?

1 Kondisen/syreupptagningen, bestämmer hur mycket energi din kropp klarar av att omsätta. En högre maximal syreupptagning innebär att hjärtat kan pumpa ut mer blod i musklerna. Kroppen får tillgång till mer energi, du får en större bränsletank.

2 Löptekniken avgör hur mycket energi du förbrukar. Ju bättre teknik, desto lägre syreförbrukning vid en given hastighet. Forskning visar att löpare med samma kondis kan ha en skillnad på upp till 30 procent i energiförbrukning. Det innebär att effekten av en bättre teknik är upp till 30 procent av löptiden.

Träningen går ut på att höja syreomsättningen (nr 1) och minska syreförbrukningen (nr 2).

Kondisen tränar du upp med ett intervallpass/vecka samt ett distanspass/vecka där kroppens muskler vänjer sig med att arbeta lång tid (60 min eller längre, beroende vad du förbereder dig inför). Betoningen på distanspasset ligger enbart på längden, tempot kan vara relativt lågt. Förslagsvis kör du ett tredje pass varje vecka av återhämtningskaraktär där varken tempot eller distansen är särskilt krävande.

Tekniken då? På varenda löpsteg försöker du springa avspänt och med låg energiåtgång. Du drar nytta av gravitationen genom att använda kroppen riktigt. I början kanske du måste sänka tempot för att hitta rätt. På intervaller håller du mjölksyran borta genom att tänka på din trigger, på bålens lodlinje, att ligga på med höften, att ha låga axlar etc. När du springer i lägre tempo checkar du av regelbundet att löpningen känns lätt – då är den rätt – naturlig och effektiv.

Runnerslogga

No Comments

Post A Comment