Snabba låtar till löpning – annars förstör du steget

12 maj Snabba låtar till löpning – annars förstör du steget

IMG_0215För många löpare är det en självklarhet att springa med musik i öronen. Man upplever att den peppar och gör löpningen roligare.

Men det finns risker med att springa till musik. Ditt löpsteg anpassas till musiktakten och eftersom de flesta låtar är betydligt långsammare än din idealiska löprytm blir följden ett alldeles för långsamt och för långt steg. Det blir ungefär som att cykla med för hög växel. Du tvingas ta i mer och blir trött helt i onödan.

För att inte riskera att musiken förstör din löpning ska du välja en låtlista där takten hela tiden ligger på 180-190 bpm. Det är den rytm, räknat i antal steg per minut, som är mest effektiv i löpning.

En liten varning bara:

Eftersom många löpare är vana att springa med en mycket lägre rytm (det är kanske den vanligaste orsaken till dålig löpteknik) finns risken att man forcerar fram ett snabbare steg och blir trött av anspänningen.

Effektiv och naturlig löpning handlar om att springa med ett steg som är snabbt och samtidigt avspänt så att det känns som att det kommer av sig självt. Det är vad vårt koncept Freefall Running går ut på. För att komma dit krävs ingen särskild kondis, det handlar bara om att lära sig göra rätt.

När man lärt sig att springa med teknikfokus – att använda kroppen rätt och dra nytta av tyngdlagen – blir löpningen en njutning i sig, i stället för ett medel att uppnå något annat. Du får en kick av att känna flytet, hur lätt det går och att du orkar mer.

Det är ungefär som att åka längdskidor. Grejen i längdåkning är att göra rätt och sedan bara flyta på. Det är därför du aldrig ser längdåkare med musik i öronen. Musik skulle gör det svårare att hitta flytet och åkningen skulle bli mycket mer ansträngande.

Egentligen är det likadant med löpning. När du hittat den lätta känslan – kroppen trycker dig framåt och du har en spontan stegfrekvens på 180-190 steg/minut – då behöver du ingen musik utifrån. Rytmen från ditt eget löpsteg är den enda musik du vill ha.

 

No Comments

Post A Comment