Viktigt landa rätt – Göteborgsvarvet belastar kroppen med 6 000 ton

20 maj Viktigt landa rätt – Göteborgsvarvet belastar kroppen med 6 000 ton

R uppför
I morgon springer uppemot 60 000 löpare 21 kilometer på Göteborgsvarvet. Större delen av loppet är på asfalt som är ett relativt hårt underlag. Varje gång din fot landar belastas kroppen med motsvarande fyra gånger kroppsvikten. Stötchocken tas upp av fötter, ben, höfter och rygg. För en löpare som väger 80 kilo blir den totala belastningen drygt 6 000 ton under loppet. Läs mer här: http://aktivtraning.se/traning/lopning/loparens-basta-underlag

Landningen är det moment i löpsteget som orsakar mest skador och med tanke på den här enorma belastningen är det lätt att förstå hur viktigt det är att landa riktigt. Det vill säga att inte landa framför kroppen och bromsa den. Med en bra löpteknik landar du i stället under kroppen och drar nytta av fotledens inbyggda svikt samtidigt som kroppsvikten trycker dig framåt.

 

 

No Comments

Post A Comment