Hoppstyrka 1/3 – vriststuds

06 aug Hoppstyrka 1/3 – vriststuds

Hoppträning är utmärkt styrketräning för löpare. Hoppövningar är mer dynamiska än vanlig styrketräning och fördelen med det är att du kan belasta muskler på samma sätt som i löpsteget. Det betyder att du blir starkare i utsatta muskler och förebygger skador på ett helt annat sätt än om du tränar styrka med maskiner eller skivstänger.

Dessutom har hoppträning en gynnsam effekt på löptekniken, förutsatt att du gör rätt. Muskler och leder lär sig att arbeta i rätt vinklar samtidigt som de blir starkare. Det är något helt annat än att styrketräna med vikter, som visserligen gör dig stark, men inte på det sätt du använder musklerna i löpningen.

Vriststuds förbättrar vadens snabbstyrka och gör att du landar snabbare, vilket är en av de viktigaste komponenterna bakom en snabbare stegfrekvens. Övningen är också skadeförebyggande eftersom den stärker hälsenor och vader.

Så här gör du: hoppa vertikalt genom att bara använda fotleden, ta inte hjälp av låren. Böj så lite som möjligt i knän och höft. Vinkla upp fötterna på uppvägen för att på det viset sträcka vadens muskler så att du rekryterar fler muskelceller i landningen som därmed blir mer kraftfull. Försök att landa mitt på foten och fokusera på att vara kort tid på marken och länge i luften.

Gör övningen på mjukt underlag i början, exempelvis gräs eller inomhus på en mjuk matta. Se till att vara uppvärmd, idealiskt är att hoppa efter ett lättare löppass eller när du tränar styrka. Gör 3 x 15 upprepningar.  Växla gärna med lätt löpning 30 sekunder mellan varje serie där du springer med överdrivet aktiv landning som liknar vristhoppen.

 

No Comments

Post A Comment