Hoppstyrka 2/3 – hopp med höftsträck

13 aug Hoppstyrka 2/3 – hopp med höftsträck

Effektiv och naturlig löpning bygger på att du trycker fram höften och får med dig kroppsvikten på varje steg. För att trycka fram höften krävs starka muskler på lårets baksida och rumpan. De allra flesta motionslöpare är alldeles för svaga här och det är en anledning till varför många landar framför kroppen och har ett bromsande steg som kostar onödigt mycket energi.

Hopp med höftsträck är en utmärkt övning för att bli mer effektiv löpare. Tack vare att övningen är mer dynamisk än vanlig styrketräning tränar du musklerna som sträcker och trycker fram höften, dvs lårets baksida och rumpan, på samma sätt som i löpsteget. Det gör att du får överföringseffekter på löpningen. Du blir starkare samtidigt som kroppen lär sig att använda rätt muskler.

Så här gör du: hoppa lätt framåt och fokusera på att snabbt sträcka i höft- och knäled. Sträckrörelsen bakåt ger ett lätt hopp framåt så att du får en dubbelstuds på varje steg. Parallellt pendlar det andra benet fram samtidigt som du flexar maximalt i höft-, knä- och fotled. Frampendlingen ska gå av sig självt medan du lägger kraften på att snabbt sträcka det andra benet när det landar. Se till att vara uppvärmd innan du gör övningen.

Om du har svårt med koordinationen kan du börja med att gå långsamt och vänja kroppen med benpendeln framåt innan du sträcker bakåt som på bilden. För att få grundläggande styrka i rumpa och baklår kan du gärna komplettera med övningar på gym eller styrkegymnastik med kroppen som belastning.

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment