Hoppstyrka 3/3 – mångsteg

20 aug Hoppstyrka 3/3 – mångsteg

Mångsteg är den ultimata hoppövningen för löpare – du blir starkare och får bättre löpteknik. I mångsteg tränar du både vristhopp och höftsträckning i samma övning. Och det är precis vad löpning handlar om: att ha en snabb markkontakt och att springa med höften i en framskjuten position.

Att hopp är så effektiv styrketräning beror på att kroppen väger mer än dubbelt så mycket i landningen jämfört med under löpning. När du lärt dig hoppa mångsteg blir du starkare i fotleder/vader och lägger grunden till ett snabbare steg. Samtidigt stärker du de muskler som trycker fram höften i löpningen.

Så här gör du: i frampendlingen av benet böjer du benet så att knäet pekar uppåt samtidigt som du vinklar upp foten. Samtidigt pendlar det andra benet snabbt bakåt till sträckt läge för att maximera höftens tryck framåt och låter foten aktivt möta marken.  Hoppa helst på mjukt underlag och i lätt uppförsbacke för att minska belastningen. Hoppa i serier om 3-5 x 20-50 meter. Fokusera på bakåtpendlingen av benet, så att du är kort tid i marken och länge i luften.

Vristhopp och höftsträckning (se tidigare inlägg) är idealiska förövningar för att lära sig mångsteg.

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment