Lär dig springa med låg växel i uppförsbacke

30 sep Lär dig springa med låg växel i uppförsbacke

Effektiv löpning i uppförsbackar innebär att man “växlar ner” steget. Det är en av skillnaderna mellan elitlöpare och de som springer med dålig löpteknik. Genom att ta ett kortare steg med högre kadens behåller elitlöpare tempot i uppförsbackar utan att öka sin syreförbrukning.

Det här är något alla löpare kan lära sig, oavsett nivå. Att springa uppför med hög stegfrekvens är ett centralt moment på kurser i Freefall Running eftersom det lägger grunden till effektiv löpning även på plan mark. Löpningen på bilden kan se intensiv ut men egentligen är det tvärtom. Med hjälp av det kortare steget faller du framåt utan att aktivt pendla fram benen vilket avsevärt minskar energiförbrukningen.

En vanlig kommentar från kursdeltagare som lärt sig tekniken är att det känns som att man vilar i uppförsbacken utan att sänka farten. Till skillnad från de allra flesta motionslöpare som springer likadant uppför backar som på plan mark, vilket är ungefär som att cykla i uppförsbacke på hög växel – man blir trött i onödan och drar på sig mjölksyra som försämrar uthålligheten.

Vad det egentligen handlar om är att du drar nytta av gravitationen så att backlöpningen blir betydligt mindre ansträngande.  Precis som när du i cykling lägger in en lägre växel när det går uppför.

No Comments

Post A Comment