Se och lär av elitlöpare

13 Dec Se och lär av elitlöpare

Nu lägger Det perfekta löpsteget ut övningstips på Instagram med sprinterlöpare från Ullevi Friidrott.

Sprinterlöpningen ligger långt före långdistanslöpning när det gäller teknikträning. Därför har också du som springer längre sträckor mycket att lära av sprinterlöpare. För även om det är skillnad mellan att springa 100 meter och en maraton så gäller samma mekaniska principer.

I sprint tränar man mycket landning och det är ett moment många långlöpare är svaga på. Det vanligaste “felet” är att löpsteget är:

1 för långt

2 för långsamt

När steget är för långt landar man framför kroppen och bromsar farten. Löpningen liknar cykling på för hög växel – motståndet är så stort att tramptagen blir alldeles för långsamma.

För att korrigera löpningen behöver du landa under kroppen och lite snabbare, som i övningen nedan. När du landar under kroppen blir löpningen mer effektiv och med mer aktiva fötter blir markkontakten snabbare – du får en högre stegfrekvens.

Gör så här: Flexa foten i övre läget och sträck i landningen. Fokusera på att landa under kroppen så att du har en rak linje från nacken ända ner till foten som möter marken. Du måste inte ha lika snabb fotisättning som Estelle på bilden, det räcker om du kan göra övningen i rätt position och arbeta aktivt med fötterna så får du teknik och styrka som gör löpningen mycket mer effektiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment