Snabbare steg håller tröttheten borta

19 mar Snabbare steg håller tröttheten borta

Med ett snabbare steg får du bättre uthållighet. Det låter kanske märkligt men så här fungerar det: löpning över längre distanser handlar om rytm. Tyvärr har de flesta motionslöpare ett för långt steg med tung landning som kostar onödigt mycket energi och förstör en naturlig löprytm.

Att springa med långa steg är ungefär som att cykla på en för hög växel: du blir snabbt trött och kränger med kroppen vilket kostar ännu mer energi. Det är därför tävlingscyklister trampar på en låg växel – motståndet blir mindre och man orkar cykla i flera timmar utan att överskrida mjölksyretröskeln.

Långdistanslöpning fungerar likadant. Med ett lite kortare och snabbare steg, genom att springa på en “lägre växel”, blir löpningen mer behaglig utan att du sänker tempot. Löpningen blir ett rytmsikt flöde som gör att du orkar hålla högre fart under längre tid – du får en bättre uthållighet.

Freefall Running® är en unik metod som gör det möjligt att lära sig den optimala stegrytmen, som de flesta av oss hade som barn. Men för att komma dit går det inte att forcera fram snabba rörelser. Det snabbare steget ska komma spontant som en följd av att du springer med tyngdpunkten långt fram på varje steg – först så blir det effektiv löpning.

No Comments

Post A Comment