Löptekniken viktigare än skorna för löptiden

02 maj Löptekniken viktigare än skorna för löptiden

Nikes nya karbonsko har visat sig förbättra löptiden med 4-5 procent. Orsaken är att skorna förbättrar löpekonomin, vilket betyder att löpare utan att få bättre kondition ändå blir snabbare och mer uthålliga.

En bättre löpteknik har samma effekt. När du rör dig mer naturligt minskar bromsen i löpsteget – du får ett lättare och snabbare steg som kostar mindre energi – din syreupptagning räcker längre, dvs du sänker löptiden utan att ha förbättrat konditionen. Dessutom minskar skaderisken eftersom bättre teknik innebär att kroppens muskler inte belastas lika mycket.

Faktum är att en bättre löpteknik kan förbättra löptiden mycket mer än karbonskorna. Ett stort antal studier visar att löpekonomin skiljer sig med upp till 30 procent hos löpare med likvärdig syreupptagning och bland elitlöpare (som ju har en generellt bättre löpekonomi) kan skillnaden vara upp till 10 procent.

No Comments

Post A Comment