Dålig löpteknik vanligaste orsaken till skador

02 sep Dålig löpteknik vanligaste orsaken till skador

Tidigare i veckan presenterade Dagens Nyheter ny forskning som visar att nästan varannan motionslöpare skadar sig varje år. Åtskilliga tränar för hårt och överbelastar muskler och leder: https://www.dn.se/vetenskap/nastan-varannan-motionslopare-blir-skadad/

Flera tidigare studier visar att en dålig löpteknik är vanligaste orsaken till skador. Det som avgör hur mycket kroppen belastas är HUR man springer, dvs löptekniken. Många motionärer har ett för långt steg och landar framför kroppens tyngdpunkt, vilket är den vanligaste orsaken till löpskador. Det som händer är att foten landar tyngre mot marken och den onaturligt höga belastningen fortplantas från fotleden vidare till knä, höft och rygg.

Löpning med ett lite kortare steg som landar under kroppen och med en högre stegfrekvens minskar påfrestningen avsevärt. Skillnaden kan beskrivas som att kroppstyngden trycker löparen lätt framåt i stället för att landa tungt mot marken. Du springer med ett driv i stället för med kliv.

Löpteknik kurs Göteborg
No Comments

Post A Comment