Landa varken på hälen eller framfoten!

15 maj Landa varken på hälen eller framfoten!

Kontakten med marken är det viktigaste momentet i löpning. Idealiskt är en snabb markkontakt under kroppen som driver löpningen framåt i stället för att bromsa på varje steg.

Det vanligaste problemet bland motionslöpare är landning på hälen och att man “rullar” på foten, ungefär som när vi promenerar, i stället för att dra nytta av fotens inbyggda fjädring.

Bestsellern “Born to rum” blev en väckarklocka för många: att landning på hälen ger en onaturligt hög belastning som sprider sig från hälen upp i kroppen och är den vanligaste orsaken till knä-, höft- och ryggskador hos löpare.

Idag ser vi många löpare som gör tvärtom – landar för långt fram på foten. Det är nästan lika illa som att landa på hälen eftersom landningen sker framför kroppen – och bromsar steget. Samtidigt som man missar att använda sig av kraften i fotleden.

Den mest naturliga – och effektiva – löpningen är att landa mitt på foten i en gripande rörelse. Dels för att du landar under kroppen och tar bort bromsen, dels för att foten är aktiv och minimerar tiden i marken. Du får ett snabbt steg som driver framåt.

Helhetsperspektivet gör Det perfekta löpstegets träningsmetod unik för löpare som vill korrigera sin teknik och springa snabbare
No Comments

Post A Comment